LA DEMOCRÀCIA, PER FER QUÈ?

Josep Pallach
Reedició de la publicació editada el 1975

“La principal lliçó d’aquestes pàgines vol ésser que el destí de Catalunya, com el de tot Espanya, el forgem nosaltres aquí, amb el nostre treball i el nostre viure, i que ningú ens el farà per nosaltres. Lligar-lo als esdeveniments europeus i mundials, inserir el nostre esforç en el de milions d’homes i dones que tenen inquietuds semblants a les nostres i formulen idèntics ideals.
Però al final ha de quedar sempre clar que és la nostra pròpia acció la que decidirà el nostre avenir. I que un pensament clar ha de provar de orientar-la si volem dur-la a bon port. Contribuir a formular aquest pensament es el segon objectiu d’aquestes ratlles.” 
Josep Pallach, 1975

L’AIGUAMORT A LA CIUTAT

Teresa Juvé

L’Aiguamort a la ciutat de Teresa Juvé és una aportació magistral i emocionant a la crònica de la diàspora de la Guerra Civil, amb l’excepcionalitat de que es tracta de l’exili dels innocents. Avis, dones i filla  fan el camí cap a França un dia hivernal de 1939. La sortida de Barcelona enmig dels bombardeigs, els avions feixistes metrallant la caravana d’indefensos , l’angoixós pas del túnel ferroviari internacional de Portbou tot just quan l’enemic arriba, la classificació per part de la gendarmeria francesa que es manifesta hostil…I, finalment, el destí d’un refugi on – amuntegats en condicions infrahumanes- arriba la notícia de la declaració de guerra contra Alemanya. Al bell mig de tot, el factor humà supera la fatalitat. Des d’aquesta perspectiva, l’obra de Teresa Juvé és un clam d’esperança.

Després vindrà la resistència contra el nazisme agressor, on l’autora participarà activament, i la pau per construir el futur al costat de Josep Pallach, que arribà a la seva vida com un jove mite polític. Molts anys després, Teresa Juvé descriu aquells moments, perquè com diu en el prefaci del llibre Antònia Pallach – la seva filla-“les guerres s’han d’explicar i és imprescindible de fer el deure de memòria si no s’hi vol tornar, si es vol reconstruir damunt les ruïnes un altre món”.

Aquest llibre de Teresa Juvé, publicat l’any 2005, per Rúbrica Editorial, es relaciona amb el reportatge ” Memòries de l’Exili : Teresa Juvé”.

L’ARBRE TRENCAT

Teresa Juvé

Cap a finals del segle XVI, Jaume Plagumà, el portantveus del rei, és enviat pel veguer de Barcelona a una baronia prop del Montseny per comprovar si és cert que s’hi refugien hugonots i calvinistes.

El que d’entrada semblava un afer inquisitorial deriva en la complicada investigació d’un seguit d’assassinats que podrien tenir l’origen en una escola laica que s’ha fundat a Granollers i que provoca el recel dels ordes religiosos.

La crueltat de l’assassí i els seus mètodes sanguinaris posaran a prova l’enginy i l’audàcia de Jaume Plagumà, que haurà de recórrer  a l’ajut d’un escrivà jurat, de nom Gaspar Rosés, davant els dubtes vocacionals del seu inseparable amic, el jutge Pere Joanola.

Segons Plagumà anirà descobrint, l’origen d’aquests crims podria ser llunyà en el temps, més d’un segle enrere, quan Catalunya es dessagnava en una guerra civil entre la Generalitat i la Corona, i quan, a la Força Vella de Girona, qui havia de ser el futur rei Catòlic corria perill de mort.

LA TRAMPA

Teresa Juvé

“L’any 1596, quan el virrei de Catalunya Lorenzo IV Suárez de Figueroa y Córdoba acaba de prendre possessió del seu càrrec, en un congost prop de Capellades els bandolers de Pere de Ridau preparen una emboscada al carro de moneda que viatja, protegit per una bona escorta, de Lleida a Barcelona.
Els bandolers, però, seran alhora sorpresos per soldats dels terços del rei, comandats per un tèrbol capità ansiós de caçar bandolers i hugonots. L’encontre sagnant d’uns i altres provocarà un gir inesperat dels fets, tan greu i pervers que causarà una gran alarma fins a la mateixa cort reial.
Jaume Plagumà, el portantveus del rei i un dels homes més sagaços del regne – i també un dels més mirats de reüll per la Inquisició – hi haurà de posar remei amb les seves virtuts detectivesques.”

LA RUTA DE LA MORT

Teresa Juvé

Cap al 1571, amb l’arribada a Catalunya del nou virrei enviat per Felip II, el cavaller Jaume Plagumà és nomenat portantveus del rei, i tindrà com a jutge ajudant al seu amic Pere Joanola.

A través d’un escrivà que el virrei afegeix estratègicament a la cort del nou portantveus, s’encomana a Plagumà d’iniciar la seva tasca just en el punt en què el difunt portantveus l’havia deixada: la investigació d’uns crims de gran ferotgia comesos al llarg de la ruta que uneix Barcelona amb Perpinyà.

Un matí, sortint de la seu barcelonina, el portantveus Plagumà dona almoina a un captaire que els ofereix una estampa amb un rodolí sobre un tal fra Bartomeu que, segons la brama popular, ajuda a solucionar problemes de molta gravetat, sobretot si els afectats són gent adinerada.

La ruta de la mort serà el primer gran repte per la sagacitat i el sentit de la justícia del nou portantveus, Jaume Plagumà, que s’adonarà tot d’una que la seva vida no serà mai més plàcida.

 

TU ETS JO. Flaixos per al meu blog

Teresa Juvé

“El meu present és una vida paral·lela al meu passat, perquè sempre visc aquell passat com si el visqués ara”; Així es manifesta Teresa Juvé a l’hora de donar tot el sentit al títol d’aquest llibre. “Tu ets jo” és el que molt sovint li repetia el seu marit, Josep Pallach. “Entre nosaltres no hi havia secrets; jo ho sabia tot d’ell i ell de mi. Jo era el seu mirall; ell em veia dins seu i jo era dins d’ell.” El moment present – per exemple la observació d’una flor – la transporten rapidament com un flash, a records d’un passat totalment compartit amb Josep Pallach.
L’autora ens brinda molt més que un relat i unes vivències personals; és com una gran fotografia de la seva vida apassionant, farcida d’anecdòtes i situacions transcendentals viscudes en primera persona, sense oblidar-se mai d’Ell – així anomena el seu marit – del qual mai no ha deixar d’estar molt i molt aprop.

MORTS AL PEU DEL REIAL ALCÀSSER

Teresa Juvé

Cap al final del segle XVI, Jaume Plagumà, portantveus del rei, el jutge Pere Joanola i el fidel criat Simó van a Madrid, la nova capital de Felip II, convidats per comte d’Almenar al casament de la seva filla.

Un cop  arribats, la Comtessa Vídua d’Almenar expressa el seu disgust a Plagumà perquè el seu fill i la seva jove volen casar la seva néta de manera inadequada, segons el seu parer. El nuvi és el comte de Valverdin, qui segons la Comtessa Vídua està embruixat perquè  s’ha volgut casar dues vegades i les dues núvies han mort sobtadament la nit abans i, naturalment, la dama pateix per la vida de la seva néta.

Plagumà, que ha de ser el padrí de la núvia, es trobarà a la cort espanyola amb l’entrebanc d’haver de resoldre el que sembla un cas d’assassinat múltiple sense tenir l’empara de la jurisdicció, perquè ell és portantveus del rei, però només a Catalunya.

A Morts al peu del Reial Alcàsser descobrirem com l’engany de Jaume Plagumà excel·leix per damunt de les competències polítiques i els recargolaments cortesans.

EL DEGOLLADOR 

DE VALLVIDRERA

Teresa Juvé

El nou virrei de Catalunya, nomenat per Felip II, rep la noticia que el degollador de Vallvidrera  ha tornat a actuar i cada cop ho fa més a prop del recinte emmurallat de Barcelona. Jaume Plagumà, el portantveus del rei, sempre assistit pel jutge Joanola, serà cridat a resoldre els crims del degollador, un assassí que sembla ser a tot arreu i en tots els estrats socials.

D’altre banda, tot un seguit de familiars de Jaume Plagumà veuran com la seva vida corre perill a causa d’una herència molt cobejada, la de la família Vallserena, que tant pot caure en mans nobles sense escrúpols com passar a engruixir el patrimoni d’institucions religioses molt cobdicioses.

Tot plegat encara es complicarà més amb la arribada d’un objecte molt peculiar i refinat: un ull de vidre fabricat a Murano i destinat a una dama, Lluïsa Maria Vallserena , amb un passat tempestuós que molts voldrien esborrar al preu que sigui.

 

Plany per una dama perduda

Autora: Teresa Juvé
Títol: Plany per una dama perduda: de com Jaume Plagumà, portaveus del Rei de Catalunya, resol un cas de desaparició a terres del Pallars i França
Edita: MMV Edicions
Data: abril de 2023
ISBN: 9788409507252

Jaume Plagumà, el portanveus del rei, es desperta un dia amb el cap emboirat recordant la festa de la nit abans, a ca la virreina, on unes dames el volien casar amb doña Isabel, una noia de quinze anys emparentada amb la virreina. Però aquell matí rep la visita de Martí de Supervia, baró d’Abelló i resident a Salàs de Pallars, acompanyat del seu fillol Vicenç de Rierablanca que li diu que la seva filla ha desaparegut i que està convençut que ha estat assassinada pel seu marit, Pau de Baguer, nebot del vescomte Ridau de Camanys. Plagumà li assegura que convocarà la seva cort de justícia encapçalada per Pere Joanola i marxaran cap al Pallars tan aviat com puguin.

Salàs de Pallars, Tremp i Talarn són les localitzacions principals de la novel·la.

Butlletí inicial

Gener 2012

En aquest primer butlletí trobareu àmplia informació sobre la Fundació, els seus inicis i el seu projecte i sobre la figura d’en Josep Pallach a través dels records de la seva família, amics i col·laboradors.

TOT RECORDANT – TERESA JUVÉ

https://www.tvcostabrava.com/a-la-carta/tot-recordant/tot-recordant—teresa-juve

EMOTIU ACTE D’HOMENATGE A L’ESCRIPTORA TERESA JUVÉ EN EL DIA DEL SEU 100 ANIVERI.

https://www.tvcostabrava.com/maria-pages-/societat/vida-social/emotiu-acte-dhomenatge-a-lescriptora-teresa-juve-en-el-dia-del-seu-100-aniversari

PLANY PER UNA DAMA PERDUDA, El darrer llibre de la Teresa Juvé

Documental “Memòries de l’exili: Teresa Juvé” d’Enric Asensio

Fundacions Josep Pallach i Paco Candel

El film ofereix el testimoni de l’exili de Teresa Juvé, que als 18 anys el 1939 va haver d’exiliar-se a Franc.  on va ser retinguda a un centre de dones del centre de França. Allí fou retinguda a un centre de dones del centre del país i més tard va poder instal·lar-se a Tolosa de Llenguadoc amb la seva família. En una França dominada per les tropes alemanyes, va esdevenir membre de la resistència francesa. Aquest documental està basat en les vivències recollides al llibre biogràfic: L’aiguamort a la ciutat (publicat per Rúbrica Editorial) de Teresa Juvé.

ENTREVISTA DE DAVID PAGÈS A TERESA JUVÉ PER A SERRA D’OR

TERESA  JUVÉ, Presidenta d’honor de la fundació, arriba als 100 ANYS.

Efemèride reconeguda per la Generalitat de Catalunya.

Proposta didàctica Memòries de l’exili: Teresa Juvé

Fundacions Josep Pallach i Paco Candel

Material educatiu i didàctic a utilitzar a partir de visionar el documental dirigit per Enric Asensio “Memòries de l’exili: Teresa Juvé”. Està recomanat per a l’alumnat de 4rt d’ESO segons el currículum de Ciències Socials: la Guerra Civil Espanyola 1936-39- Fugir de la dictadura Franquista.  

TERESA JUVÉ. PEDAGOGA

TERESA JUVÉ. ESCRIPTORA

Teresa Juvé ens parla de la seva darrera novel·la    CB. tv 

PROGRAMA “EL DIVAN” de Catalunya Radio 31-07-2024 Silvia Cóppulo i Teresa Juvé