LA DEMOCRÀCIA, PER FER QUÈ?

Josep Pallach
Reedició de la publicació editada el 1975

“La principal lliçó d’aquestes pàgines vol ésser que el destí de Catalunya, com el de tot Espanya, el forgem nosaltres aquí, amb el nostre treball i el nostre viure, i que ningú ens el farà per nosaltres. Lligar-lo als esdeveniments europeus i mundials, inserir el nostre esforç en el de milions d’homes i dones que tenen inquietuds semblants a les nostres i formulen idèntics ideals.
Però al final ha de quedar sempre clar que és la nostra pròpia acció la que decidirà el nostre avenir. I que un pensament clar ha de provar de orientar-la si volem dur-la a bon port. Contribuir a formular aquest pensament es el segon objectiu d’aquestes ratlles.” 
Josep Pallach, 1975

TU ETS JO. Flaixos per al meu blog

Teresa Juvé

“El meu present és una vida paral·lela al meu passat, perquè sempre visc aquell passat com si el visqués ara”; Així es manifesta Teresa Juvé a l’hora de donar tot el sentit al títol d’aquest llibre. “Tu ets jo” és el que molt sovint li repetia el seu marit, Josep Pallach. “Entre nosaltres no hi havia secrets; jo ho sabia tot d’ell i ell de mi. Jo era el seu mirall; ell em veia dins seu i jo era dins d’ell.” El moment present – per exemple la observació d’una flor – la transporten rapidament com un flash, a records d’un passat totalment compartit amb Josep Pallach.
L’autora ens brinda molt més que un relat i unes vivències personals; és com una gran fotografia de la seva vida apassionant, farcida d’anecdòtes i situacions transcendentals viscudes en primera persona, sense oblidar-se mai d’Ell – així anomena el seu marit – del qual mai no ha deixar d’estar molt i molt aprop.

LA TRAMPA

Teresa Juvé

“L’any 1596, quan el virrei de Catalunya Lorenzo IV Suárez de Figueroa y Córdoba acaba de prendre possessió del seu càrrec, en un congost prop de Capellades els bandolers de Pere de Ridau preparen una emboscada al carro de moneda que viatja, protegit per una bona escorta, de Lleida a Barcelona.
Els bandolers, però, seran alhora sorpresos per soldats dels terços del rei, comandats per un tèrbol capità ansiós de caçar bandolers i hugonots. L’encontre sagnant d’uns i altres provocarà un gir inesperat dels fets, tan greu i pervers que causarà una gran alarma fins a la mateixa cort reial.
Jaume Plagumà, el portantveus del rei i un dels homes més sagaços del regne – i també un dels més mirats de reüll per la Inquisició – hi haurà de posar remei amb les seves virtuts detectivesques.”

Butlletí inicial

Gener 2012

En aquest primer butlletí trobareu àmplia informació sobre la Fundació, els seus inicis i el seu projecte i sobre la figura d’en Josep Pallach a través dels records de la seva família, amics i col·laboradors.

Documental “Memòries de l’exili: Teresa Juvé” d’Enric Asensio

Fundacions Josep Pallach i Paco Candel

El film ofereix el testimoni de l’exili de Teresa Juvé, que als 18 anys el 1939 va haver d’exiliar-se a Franc.  on va ser retinguda a un centre de dones del centre de França. Allí fou retinguda a un centre de dones del centre del país i més tard va poder instal·lar-se a Tolosa de Llenguadoc amb la seva família. En una França dominada per les tropes alemanyes, va esdevenir membre de la resistència francesa. Aquest documental està basat en les vivències recollides al llibre biogràfic: L’aiguamort a la ciutat (publicat per Rúbrica Editorial) de Teresa Juvé.

 

Proposta didàctica Memòries de l’exili: Teresa Juvé

Fundacions Josep Pallach i Paco Candel

Material educatiu i didàctic a utilitzar a partir de visionar el documental dirigit per Enric Asensio “Memòries de l’exili: Teresa Juvé”. Està recomanat per a l’alumnat de 4rt d’ESO segons el currículum de Ciències Socials: la Guerra Civil Espanyola 1936-39- Fugir de la dictadura Franquista.